huussen minerals def oranje breed banner

Swedish Blue sieraden

ZwedenDe makers van Swedish Blue werken jaren met zilver en edelstenen.
Een paar jaar geleden raakten ze gefascineerd door de combinatie van blauwe stenen in 925 Sterling zilverwerk. Tegelijkertijd wilden ze zich concentreren op één steen en liefst van Scandinavisch materiaal en kwamen in aanraking met de Bergslagsten. De kleurschakeringen die de steen heeft sprak hen enorm aan.

Graag willen we u kennis laten maken met deze kleurrijke steen en zijn geschiedenis. We zijn trots op deze unieke collectie Scandinavische designsieraden.
Alle Swedish Blue stenen worden met de hand gezaagd en geslepen. Vervolgens zijn de stenen vakkundig gezet in 925 Sterling zilver.

De steen is een restproduct van de Zweedse ijzerproductie van meer dan driehonderd jaar geleden. De productie vond plaats in kleine kolengestookte ovens, waar erts werd gesmolten tot een vloeibare massa. Hij wordt gevormd wanneer de oven een voldoende hoge temperatuur heeft om het erts te glazuren. De steen is de slak die tijdens het smelten van metaal ontstaat. De slak zweeft boven in de smelt en wordt vóór het metaal uit de oven afgevoerd.

Slakken zijn op vele plekken op de wereld te vinden in alle mogelijke kleuren en structuren. Wat Bergslagsten onderscheidt, is de bijzondere blauwe kleur en de textuur.
De kleur kan variëren van ijsblauw tot helderblauw en donkerblauw tot petrol. Het uiterlijk hangt onder andere af van wat het bevat voor mineralen. De blauwgroene tinten komen van de elementen koper in het materiaal, dat anders grotendeels uit silicium bestaat. De structuur is glasachtig en geeft bij het polijsten een glans. Wat de samenstelling betreft lijkt deze erg op vulkanisch glas, ook wel young obsidian genoemd.


Swedish Blue werd begin van de jaren 60 voor het eerst ontdekt door een Zweedse goudsmid diep in de Zweedse bossen, in een gebied waar eerder mijnbouw plaatsvond. Alle vroege sporen van mijnbouw waren weg en de slaghopen volledig begroeid. Hij noemde de steen naar de vindplaats; Bergslagsten. Sieraden met deze steen, werden al snel populair in Zweden. Maar helaas bleek dat de edelsteenkwaliteit van de Bergslagstenen zeer zeldzaam was, wat de productie beperkte.


In de volksmond noemde men de steen Swedish Blue. Naar de blauwe kleuren die de steen heeft. We kunnen zeggen dat de geslepen steen de naam Swedish Blue heeft en Bergslagsten de naam is van de ruwe steen.

Iedere afzonderlijke steen wordt met de hand gezaagd en geslepen. De reden hiervoor is de structuur van de steen. Alleen de vakkundigste slijpers kunnen het beeld op de juiste manier in de steen naar voren laten komen. Daarna wordt de steen gepolijst en in 925 Sterling zilver gezet